Data: Diumenge Sant
Organitza: Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra.
Des de fa molt temps les caramelles han format part de la vida del poble, és una tradició molt arrelada al poble i a tot Catalunya. Les caramelles són cançons populars que es canten per Pasqua. Aquestes tenen, tradicionalment, temàtica religiosa: es canta la joia de la resurrecció de Crist, però també s’incorporen cançons de to festiu i de al·legoria a la natura, degut al principi de la primavera. El grup de cantaires i dansaires es planta al peu del balcons de la diferent gent del poble per cantar unes cançons o ballar danses tradicionals. I a través d’una cistella, lligada al capdamunt d’una llarga vara i tota adornada de cintes, s’arriba fins al balcó de l’homenatjat el qual, en correspondència, hi deixa el seu donatiu.
Com ja s’ha dit, des de fa molt temps al poble se celebra la Pasqua amb les caramelles, fins a la dècada dels 70 s’encarregava el mossèn del poble, però amb el naixement de la L’Agrupació Cultural Recreativa Sigarra (ACRS), va acabant assumint, al 1975, la total organització de la festa. Des de llavors la festa ha anat evolucionant, això si, sense canviar-ne el veritable esperit. El primer canvi es va notar en l’edat dels participants, es va ampliar a tots les edats, especialment joves, ja que normalment eren només els nens que es dedicaven a cantar per totes les contrades del poble. Passats uns anys, la Coral Mare de Déu del Portal (coral parroquial) es va incorporar al grup, i d’aquesta manera va augmentar la participació i va donar un plus de qualitat a la vessant musical.
Els caramellaires sempre han estat dirigits per directors que s’han ofert voluntàriament per ajudar en la organització de la festa. Gairebé tots els anys el grup de caramellaires també ha tingut acompanyament musical. En un principi es llogaven músics o s’encarregava a l’orquestra del poble, però més tard es va canviar i l’acompanyament es va realitzar amb un orgue electrònic, tal com es fa actualment. Cada any es comença el preparatius setmanes abans. Es fa una crida a tots els que vulguin participar voluntàriament en les Caramelles, i es comença a assajar. Quan arriba el dia de Pasqua tots els caramellaires es troben en un lloc concret i comencen a recórrer tot el poble cantant les cançons. Junt amb ells hi van d’altres persones que s’encarreguen de portar les cistelles, que serveixen per recaptar les aportacions que fa la gent des dels seus balcons.
Com a complement dels cants, les caramelles solen anar acompanyes per danses tradicionals catalanes, a càrrec de l’esbart dansaire dels Prats del Rei. A més un altre punt tradicional de les nostres caramelles és el llançament de la ballesta, es tracte d’un estri, format per dues sèries de llistons paral·lels, articulats, que es poden allargar i escurçar a voluntat i que serveix per a abastar objectes d’una finestra o un lloc alt. Aquesta és una tradició que a molts pobles de Catalunya s’ha perdut, però que aquí encara mantenim molt viva.
Com ja hem dit, les caramelles recorren tot el poble, però el punt culminant el trobem sortint de la missa de Pasqua, on tota la gent del poble, es reuneix amb els caramellaires a la plaça major on es canten totes les cançons i es ballen totes les danses. Per continuar recorrent tots junts la resta del poble.